Monday, December 3, 2012

Bosan...

Assalamualaikum... wah lama betul xupdate, kali ni muncul semula.. Banyak sgt benda, perkara yang perlu diutamakan dulu sampai lama2 xde mood lak nk  update tapi rindu ni semakin lama semakin banyk tu yg nk menaip je ni..





ok lah, sekarang ni tengah bosan giler. Kami (daksem4) hanya mnghabiskan waktu2 terakhir sebelum cuti sem bermula pada 6/12/12 ni di kelas tanpa melakukan apa2. Jadi kebanyakn daripada kami hanya mghabiskan wktu dengan tidur, 0n9, main game, baca novel... huh dan sy,, ni ha tgh update..hehehe ok lah, bnyk benda yg boleh sy kongsikn,, tp sy sdg mnntikn prkara yg lebih pnting...=) ok sampai ketemu nnti...

owh btw pic kt ats tu sy dgn suzey..tgh bosan kn...

Saturday, April 21, 2012

Cintaku Rinduku Padamu...


Cinta Antara Kita

Duta dan Baizura Kahar

Sejak dari dulu ku menyintai mu,
Kau tahu begitu namun kau berpura,
Ku masih teringat kau peluk diriku ,
Kau telah membuat ku mencintaimu.

Sudah berapa lama diriku ini tak bertemu mu,
Mungkin ku harap jua kau merinduku sebagaimana ku rindumu,

Cinta antara kita tiada penghalangnya,
Walau akhir usia ku mencinta dirimu,
Ku hanya menunggumu menyata kau cintaku,
Ku kan berjanji menyintamu sayang.

Setelah kau pergi jauh dari sisi,
Tiada ku cinta selain dirimu,
Ku ingin bersama dengan mu selamanya,
Biarpun sehingga ke akhir nyawa.

Mungkin kau tak mengerti maksudku dulu pada dirimu,
Kini ku kan menyinta dirimu itu sehingga ke akhir waktu.

Cinta antara kita tiada penghalangnya,
Walau akhir usia ku menyinta dirimu,
Ku hanya menunggumu menyata kau cintaku,
Ku kan berjanji menyintamu sayang.

Sudah berapa lama diriku ini tak bertemu mu,
Mungkin ku harap jua kau merinduku sebagaimana ku rindumu.

Cinta antara kita tiada penghalangnya,
Walau akhir usia ku mencinta dirimu,
Ku hanya menunggumu menyata kau cintaku,
Ku kan berjanji menyintamu sayang.
Cinta antara kita tiada penghalangnya,
Walau akhir usia ku mencinta dirimu,
Ku hanya menunggumu menyata kau cintaku,
Ku kan berjanji menyintamu sayang.

Ku kan berjanji menyinta mu sayang...


Rindu padanya, lagu ini saya dedikasikan buat si dia yang dirindui..

Dikala hujan turun membasahi bumi, saat itu ku teringat akan dirimu,
Yang sentiasa menemaniku tatkala jiwa ku dirundum pilu, 
Tatkala hati ini rasa gelisah dan tatkala rasa ingin berkongsi cerita indah,
Jiwaku meronta kerana tidak ingin berjauhan darimu,
Namun aku tetap menahan dan bersabar menunggu hari bahagia kita.
Ku merindui mu sebanyak bintang dilangit, seperti pasir ditepi pantai,yang tidak dapat ku hitung banyaknya,
Ku tahu kau jua merinduiku dan ku berdoa agar kita bahagia bersama selamanya...

                                                                                                                                  Fiqa_aFiq




Friday, April 20, 2012

HMS.. Rindunya saya..(^_^)


Assalamualaikum

Kepada pembaca sekalian..

Well sebenarnya post ni sepatutnya saya post minggu lepas selepas saya balik dari Muadzam Shah. Tetapi disebabkan oleh kepenatan dan selepas itu saya start kerja semula so keinginan saya untuk post terbantut untuk seketika sehinggalah hari ini.

Oklah, post kali ini saya nak berkongsi sedikit pengalaman saya ketika posting di Hospital Muadzam Shah (HMS). Actually not bad la bila duduk kat sana. Firstly nak cerita la serba sedikit tentang asrama jururawat di sana. Saya dan ahli kumpulan saya (9 orang termasuk saya lah) tiba di di asrama tersebut lebih kurang jam 12 tgahari. Sampai-sampai je memang tak tahu nak buat apa sebab kitorang sampai xde sape-sape pun yang sambut, penyelia asrama pun xde. Hai, nasib baiklah kat asrama tu ada senior kitorang yang memang baik dan dah 2 minggu lebih berada dia asrama tu (posting dulu dari kitorang). So saya lah yang naik atas dan tanya pada diorang macam mana nak berurusan untuk dapatkan bilik. Rupa-rupanya memang xde penyelia yang akan jaga kitorang, senior tu pun cakap masuk je bilik kosong yang sederet dengan bilik diorang dan kuncinya ada didinding pintu. So saya dan kawan2 pun berangkut la naik tangga ke bilik kami. Memang penat almaklumlah kuali, dapur semuanya kami bawa sebab duduk Muadzam ni memang kena masak (kata kebanyakan senior kami).

 Ok lepas tu saya pun dah ada bilik, kitorang duduk dua bilik (split kepada dua) dan di bilik sayalah segala bahan masakan disimpan. Selepas kami semua siap mengemas bilik, kami pun rancanglah nak makan apa malam tu. Setelah berbincang dan dipersetujui semua, kami memilih menu Ayam masak paprik.  Petang itu kami semua keluar untuk mencari bahan-bahan masakan untuk malam itu dan untuk stok makanan selama seminggu. 

So..Siapa chef pada malam itu.....cuba teka?? Mestilah saya! Oleh kerana memang salah satu hobi saya ialah memasak so saya lah yang masak malam tu dan Alhamdulilah semua kawan2 saya puji dan suka masakan saya. Saya pun ada la bagi sedikit lauk yang saya masak tu kepada senior saya yang dah pun  bantu saya dan kawan-kawan masa nak cari kedai dan mesin atm petang tu (Nak ambil hati senior lah katakan..ngeh3). Well it good when we have senior that wanna help her junior. Saya happy sangat sebab dorang semua xsombong. (^_^)

So selama seminggu kat sana saya suka sebab dapat bergotong-royong masak sama-sama dengan kawan2 selain dapat eratkan lagi hubungan kitorang semua.Kami pun dapat merasa bebas sekejap sebab kat asrama tu peraturan ada tapi sebab xde sape2 yang mengawal kitorg so kitorg pun sesuka hati je lah dok situ (Hehe memang best lah). Hilang stress sekejap bila duduk kat sana. Saya pun sempat balik ke rumah saya yang hanya satu jam je dari muadzam so cuti satu hari tu saya balik lah ke rumah (dapat gak SOP) . 

Sepatutnya semasa di HMS kami semua mesti penuhkan cross untuk surgikal dan medikal, tapi disebabkan patient kami kat sana macam orang sihat je (sakit yang xkronik la) so kami xdapat nak capai objektif kami. Terpaksalah kami kejar bila dah balik Kuantan (HTAA yang tercinta...)

Kerja kat wad HMS best la jugak, walaupun patient cuma 4 orang satu wad (xmcm HTAA penuh sentiasa) Kami pun cuma buat prosedur sem 1 dulu ambil observation, sem2 serve ubat, itu jela, memang agak membosankan tapi nak wat macam mana terima jelah.

Saya sedang prepare ubatan tablet


Focus sediakan injection



Rakan saya sedang focus melakukan prosedur




Rakan focus pilih lotion


So seronoknya muadzam, rindu nya nak duduk muadzam. Harap-harap next posting kat Muadzam Shah lagi. Tq pada semua ahli kumpulan saya sebab sama-sama bekerjasama semasa berada di HMS.




Kumpulan 5 Januari 2011




                                                                                       Fiqa_aFiq

Kasih seorang Ibu..

Assalamulaikum w.b.t...


Kepada pembaca yang dikasihi,,=)


Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah tiada tolok bandingnya. Minggu lepas sebelum hari peperiksaan bermula ( 28- 30 mac 2012) iaitu pada tarikh ( 26 mac 2012) hari yang paling saya akan ingat kerana pada hari itu saya telah melihat bagaimana susahnya seorang ibu nak melahirkan anaknya yang dikandung selama 9 bulan. Cukup susah, dan pada saat itu saya rasa sangat sayu dan di minda saya hanya bermain satu nama dan dimata hanya satu wajah iaitu mak saya. Adakah begini susah waktu mak lahirkan kakak? dan setitis air mata jatuh dipipi saya.


Pada hari itu juga saya sangat gembira kerana saya dapat pegang dan cuci bayi yang baru sahaja lahir ( baru kuar dari rahim). Memang exited gila. Baby tu pun comel-comel, ada yang twins juga tau. Memang saat tu rasa macam nak sangat ada baby sendiri. Memang hari yang indah dan pasti saya akan kenang sampai bila-bila.


Kemudian hari exam pun tiba. Setelah berhempas pulas jawab exam, akhirnya tamat semua paper exam. 






Ok2,,skarang nie bagi sesiapa yang mgkin ada melakukan kesilapan dan kesalahan,, mohon la ampun dan maaf selagi ibu/mama/mak/ummi kita masih ada. Mohon maaf sentiasa dengan ibu kita kerana kita mgkin xsedar kesilapan yang kita dah lakukan. Jaga lah hati dan perasaan ibu kita dan sentiasa bantu dia dalam lakukan tugas harian yang boleh menyenangkan hati ibu kita. 


Sayang mak..................( untuk mak saya).. (^_^)


                                                                                                                            Fiqa_aFiq

Tuesday, March 20, 2012

Minggu ini...(^_^)

Assalamualaikum...


Kepada pembaca sekalian...


Hem..lama juga saya xupdate blog, almaklumlah sekarang dah start minggu praktikal. As a student nurse, balik keje je ( Praktikal la..) of course penatkan. So sebab tu la saya jarang update blog saya ni. Tapi disebabkan ada seorang pembaca tu nak sangat saya update blog, so hari ini baru saya ada kesempatan untuk tunaikan permintaan dia ( senyuman khas buat dia..kalau nampak la,,heheh)


Ok lah, sepanjang seminggu ini, saya telah bertugas di wad Teratai 2C iaitu wad gynaecology (wad sakit puan la..) bersama dengan ahli kumpulan saya. So far ok dan seronok. Walaupun kadang-kadang macam xde keje sangat tapi tetap seronok sebab staff nurse wad tu sporting sangat. Saya selalu terbayang macam mana ek bila saya dah jadi staff nurse nanti. Mampu ke saya jadi seperti staff nurse yang saya kenal ni?? Hem saya harap saya mampu jadi staff nurse yang terbaik dan pro aktif, sentiasa confident semasa laksanakan tugas. Setakat ni sebagai student nurse banyak lagi yang perlu saya belajar. Hopefully semua staff nurse, sister dan pengajar2 tidak jemu membantu saya dan rakan2 untuk capai kejayaan dalam kerjaya kejururawatan ini.


Oklah... Baru-baru ini, saya banyak dengar cerita pasal, kawin awal. Wah, saya personally suka bila bicara atau dengar bab kawin awal ni. Sebabnya saya sendiri harap jodoh saya tiba awal. Kenapa? Well, saya percaya semua orang ada alasan tersendiri kenapa nak kawin awal. Kan??


Ok lah, saya selalu ingatkan diri saya, kalau saya nak kawin awal, saya mestilah siap sediakan diri saya dulu. Yela saya ni dah cukup bertanggungjawab ke? sebab bila dah kawin banyak lagi tanggungjawab yang lebih berat dari sekarang perlu saya pikul, ataupun saya ni dah cukup baik ke nak jadi isteri orang? So sebelum saya menjadi tanggungjawab orang lain saya mesti bertanggungjawab atas diri saya dulu. Saya mestilah kena didik diri saya menjadi orang yang lebih baik dan sentiasa patuh pada ajaran agamanya. Jadi mulakan dari sekarang k. Belajar menjadi anak yang baik dan belajar macam mana nak jadi isteri yang solehah.


ISTERI SOLEHAH:


1. Redha dengan suami yang telah dijodohkan oleh Allah.
2. Menjadi isteri yang setia kepada suami sama ada masa senang atau susah
3. Selalu mohon maaf dari suami. (Syurga wanita dibawah telapak kaki suaminya)
4. Sentiasa taat perintah suami selagi tidak bercanggah dengan syariat.
5. Mendahulukan suami dalam apa jua hal dan keadaan.
6. Sentiasa menghiburkan hati suami terutama apabila ia dalam kesusahan atau kerisauan.
7. Melembutkan pandangan serta tunduk dihadapan suami.
8. Tidak pernah mencegah dirinya dari disentuh suami ketika mana ia perlu.
9. Tidak khianat terhadap suami, pakaiannya, tempat tidurnya atau sebagainya ketika
     suami tiada.
10. Menghormati suami, ibubapa serta keluarga suami.
11. Selalu mendoakan kesejahteraannya.
12. Sentiasa dalam keadaan bersih, kemas dan menyukakan hati suami apabila dipandang.
13. Tidak keluar rumah tanpa izin suami.
14. Tidak meminta sesuatu yang diluar kemampuan suami.


Hem ini adalah beberapa cara nak menjadi isteri yang solehah. Saya tampal di meja saya. Setiap kali saya terfikir bab kawin, saya akan baca semua ni dan tanya pada dri saya. "Dah ada ke semua ciri-ciri ini pada aku?". So, girls who wanna get marry early, please make sure that you all be prepared cause being a wife is not easily than your thought. Ok, saya sendiri sentiasa mengingatkan diri saya. Semoga dia adalah jodoh terbaik buat diri saya dan semoga jodoh saya ni sama-sama berusaha untuk jadi yang terbaik buat diri saya. Amin....=)


                                                                                                                               Yang sedang rindu:          
                                                                                                                                    FiQa_aFiQ



Tuesday, March 13, 2012

Cuti Mid Sem,,Hem Ap yang Best?? =)

Assalamualaikum...


Nak update pasal apa yang menarik semasa cuti mid sem saya nie..=)


Ok pertama sekali nak cakap pasal cuti dulu la ea. Cuti saya bermula pada 2/3/2012 - 11/3/2012. So sampai rumah saya lbih kurg 10 .30 mlm. Memang letih jugak la, sebab masa tu  group saya beru je habis osce ( Exam praktikal). 


Ok lah,,selama seminggu di rumah, apa je yang saya buat ye?? Well semestinya aktiviti rutin biasa semasa di rumah iaitu kemas rumah, basuh baju, masak (sarapan, mkn tghari, mnum ptg, mkn malam). Ok yang beza sikit ialah tambah satu lagi rutin iaitu buat kuih siput..hehehe


Korang tau x ap itu kuih siput?? Hehe ok lah ni ad beberapa gambr tentang kuih siput,,


Ini selepas siap di gentel dan siap sedia untuk digoreng


Semasa digoreng




Setelah siap disira

Nak buat kuih siput ni senang je,,antara rajin dengan tak je. Cuti kali ini saya dah buat 5 kilogram kuih siput. Kemudian saya pack dalam paket kecil dan jual satu paket RM1. Alhamdulillah laku juga.


Ok, selain daripada itu semasa cuti saya bepeluang menonton wayang dengan................ (ehem2)... Sebenarnya seronok juga hari itu ( 8 Mac 2012 bersamaan dengan hari khamis). Apa yang saya xsangka ialah saya dapat hadiah dari dia ( Dapat baju t-shirt dari sabah). Seronok bukan main lagi saya. So hari itu kitorang spend masa dari pg sampai ptg (almaklumlah, jarang sangat dapat jumpa). So apa yang kitorg wat time jumpa, first beli tiket wayang, pastu g makan ( Nasi lemak yang saya masak sendiri) habis dia makan (Sedap la tu..hehehhe). Selepas tu, kitorg tengok wayang ( Cerita John Carter) best juga ceritanya. Habis tengok wayang teman dia g cc ( Lelaki mana boleh jauh dari game, kan??). Dia suruh saya duduk sebelah dia tengok dia main game, ok saya pula rasa xselesa, then saya ambil buku yang dia bawa untuk saya baca (Yakjuj & Makjuj Bencana disebalik Gunung) sebab dia tahu saya suka membacakan, so saya keluar dari cc tu dan duduk dikerusi awam kat terminal tu. Baca2 sampi la sejam, kami naik atas tempat kami makan tadi, stay kat situ sampai jam 4.30pm. Kitorg borak2, citer2, sekadar lepaskan rindu,,heheh pastu kitorg turun tok tunggu bas dia dan saya tunggu mak saya ambil. Tapi apa yang kelakarnya, masa kitorg lepak kat ats kitorg ad order  2 gelas air. Jap lagi kitorg main turun je xbayar. Hahaha nasib baik dia ingat, saya sendiri terlupa, sebab koitorg turun ikut jalan lain. hahaha 


Then, kami pun turun dan tunggu. Tunggu punya tunggu, akhirnya mak saya sampai dulu dan saya pun berangkat pulang ke rumah, dia sambung tunggu bas la. Hem harap2 selepas ini ada rezeki kami lagi untuk berjumpa. Amin..


Ha lupa nak cakap, masa kitorg lepak kat atas, dia ada cakap kat saya yang dia suka dengar satu lagu ni, ok ni saya sertakan lirik lagunya. Buat si Dia yang jauh di segamat tu, anggaplah yang saya sedang nyanyikan lagu ini untuk awak..=)



Terukir Di Bintang
Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia
Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…
Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu



Jauh dimata tapi dekat dihati



I LOVE SABAH AND I LOVE YOU




                                                                                                                                Ikhlas tapi Jauh..
                                                                                                                                  Fiqa_aFiq

Tuesday, March 6, 2012

CHANGE, CHANGE, CHANGE!!! BE AN EXCELLENT STAFF NURSE

Assalamualaikum...


Hem,,lama sudah xupdate..arap-arap idea keluar mlm nie..


Ok, Change3x!! For What?? and Why??....


Dari kata-kata nie,,mesti korg fikir yang saya ni tengah betul2 bersemangat. Actually memang agak bersemangat juga, walaupun perkara dah berlalu dari sebelum cuti lagi, tapi saya masih ingat kata pengajar saya.


Saya cerita dulu apa yang menyebabkan Pengajar S ( Pengajar yang telah mencadangkan program ni kepada pengarah kolej dan dia adalah Ketua program ini) saya tu beri nasihat macam2. Sebenarnya bermula dengan satu program yang dilaksanakan di kolej saya iaitu Student Centered Learning dan di bawah program ni ada banyak nama-nama program kecil2 dan salah satunya Problem Base Learning (PBL) yang saya dan kawan-kawan satu kumpulan sertai.


To be honest, saya pada mulanya xsuka langsung program ni, sebab saya rasa program ni xberi kemudahan kepada student pun. Majoriti kawan2 saya pun sama tidak setuju dan tidak suka dengan program PBL ni. Seminggu sebelum kami balik cuti mid sem nie, pada hari terakhir kelas PBL, Pengajar S saya tu masuk ke kelas dan seperti biasa dia minta kami present tajuk2 yang telah kami buat untuk PBL yang sebelum tu walaupun kami telah pun bincangkan tajuk tersebut dengan Pengajar R kami ( Pengajar yang mengajar kami tajuk tersebut AKA Surgical Nursing), tapi xpela Pengajar R pun selalu berpesan proses pembelajaran adalah proses yang berulang-ulang. Ok, masa hari itu, Pengajar S mahu kami memberi feed back berkenaan dengan program PBL secara keseluruhan. Apalagi, kami semua masing2 tersenyum (dalam hati kata: Yes inilah masanya untuk perjuangkan hak kami! Hahaha). Bila Pengajar S bagi green light je, laju kami pecut ( sediakan hujah2 untuk dibentangkan kepada Puan). Well inilah antara alasan kami ( Semua JP 1/11) dan jawapan Pengajar S:


1. Kengkangan Masa


Kami: Puan kami rasa program PBLni tidak sesuai dilakukan kerana kami tidak cukup masa. Puan bayangkanlah, kelas mula dari pagi sampai petang. Malam puala sibuk nak buat perbincangan PBL bila masa kami nak study subjek lain. Memang puan dah tetapkan masa untuk cari maklumat PBL semasa di kelas ( Iaitu ketika masa subjek Pengajar R) supaya kami tidak guna masa lain untuk siapkan perbincangan PBL. Tapi bagi kami yang masih baru dengan program ini kamia rasa masa itu sangat terhad buat kami dan kami rasa sejak ada program PBL kami terpaksa tumpukan dalam subjek PBL sahaja sehingga subjek lain terabai.
Pengajar S: Ok you all kata xcukup masa. Sekarang PBL saya dah ubah cara iaitu dengan menggunakan masa di kelas untuk cari maklumat, untuk perbincanagn dan untuk presentation. You all sepatutnya tidak perlu berbincang di luar waktu kelas tapi jika you all buat juga itu masa you all sendiri. So kat sini menunjukkan yang time management you all xbetul. You all must have time table untuk set waktu pembelajaran you all. Kalau sekarang you all kata you all tidak cukup msa nanti bila dah kerja you all yang xpandai urus masa you all cakap xcukup masa, that's why rama SN sekarang balik lewat sebab kerja xsiap kecualilah ada emergency case (patient drop). SN sepatutnya masuk dan balik kerja tepat pada masanya, tetapi majoriti SN skrg xpandai nak manage masa dan kerja sendiri. You'll see me, even saya banyak lagi kerja di bawah tapi saya still come ke kelas you'll untuk program PBL dan saya kerja saya tetap siap, setiap hari saya ikut program aerobik (petang2 tu) kalau tidak di dalam kolej saya ikut di luar kolej. See? How I manage my time. SO you all kene buat perkara yang sama untuk jadi SN yang berjaya. Jangan beri alasan tiada masa. Masa memang tidak akan tunggu you all, you all yang kene KEJAR MASA. So from today make your own time table.


2. Tidak dapat link basic dengan subjek sekarang.


Kami: Bagi kami, kami rasa program ini bagus cuma kami tiada basic tetang subjek itu. Contohnya penyakit ini, Cholelithiasis. Kami tertanya apa benda itu? hah? tak faham la? Memang kita boleh rujuk buku, but sometimes bila rujuk banyak buku, banyak sumber belum tentu kami faham. Kami tiada basic mengenai tajuk itu. Jadi kalau boleh beri la kami basic supaya kami faham. 
Pengajar S: You all kata you all tiada basic dan menyebabkan you all semua tidak dapat faham mengenai subjek PBL ni. Cuba you all ingat balik masa bila you all semua belajar basic ( Fisiologi normal dalam badan). Masa semester 1 kan?? Basic telah diberi cuma tinggal you all perlu kaitkan dengan penyakit yang you all belajar sekarang. Sebab itu saya pesan dari PBL first lagi, you all semua bukak semula nota2 sem 1, baca balik berkaitan A&P, Infeksi dan Inflamasi supaya you all boleh relate semula dengan subjek yang you all belajar sekarang. So terjawab x soalan???


3. Pemahaman pertama betul atau salah?


Kami: Ok, sekarang kami tak pasti mengenai fahaman kami. Contohnya la, setelah kami rujuk buku, internet kami dapat maklumat dan kami baca. Kemudian kami dapat faham tentang tajuk tersebut. Tapi apa jadi bila kami telah memahami tajuk tu dengan makna yang salah. Kami hanya rujuk buku, faham sendiri pastu present antara ahli kumpulan tapi akhirnya kami telah terangkan perkara yang salah. As a human being perkara yang pertama yang kita faham itulah yang kita akan ingat dan xmudah untuk kita ubah semula bila ianya salah.
Pengajar S: Ok, sekarang sebab itu saya sediakan satu kumpulan satu fasilitator supaya dia boleh tunjuk you all the right direction. Sebagai contoh, ada seorang orang buta dia xtahu jalan dan dia tanya kepada orang jadi dia akan dapat jalan yang betul, ataupun sekiranya orang itu tidak buta, tapi dia jalan dan tidak bertanya apabila dia tidak tahu, dia akan sesat juga kan. Jadi you all semua mestilah rujuk dengan fasilitator you all supaya you all tidak akan salah faham. 


4. Tahap pemahaman kami berbeza.  


Kami: Puan kami rasa PBL ini bagus, cuma tahap pemahaman kami berbeza. Sesetengah pelatih boleh cepat faham tapi ada sesetengahnya sukar untuk faham dan perlu masa yang lama untuk faham. Contohnya, bila kami terangkan kepada ahli kumpulan kami yang lain mengenai sub topik yang kami dapat ada sesetengahnya xdapat faham. Kebanyakan kami pula ada yang tidak pandai untuk menerangkan menyebabkan yang lain pun tidak dapat faham. Jadi kami perlu cara untuk memahami dengan mudah.
Pengajar S: Sebab itu saya letakkan you all dalam kumpulan, supaya you all boleh bantu dalam komunikasi dan bertukar idea supaya you all lebih mudah faham. Dalam kumpulan kenala saing bantu membantu. Kalau kawan-kawan you all xleh nak faham, you all yang terangkan cubalah terangkan dengan cara lain dan lebih mudah. You all semua bakal2 SN, nanti bila dekat wad you all juga yang kena beri pendidikan kepada pesakit. So, you all kenalah belajar daripada sekarang supaya boleh ajar pesakit nanti. Program ini sebenarnya banyak membantu you all sebenarnya.




Apa yang saya faham setelah 3 jam dibebel ialah sikap dan pemikiran kita sendiri. Iaitu sikap kita mestilah rajin, pandai menguruskan masa dan yang paling penting POSITIVE THINGKING dalam apa jua perkara yng kita lakukan. So xkira la kalau puan sedial]kan program PBL ke apa ke kita tetap dapat laksanakan dengan baik sebab kita mempunyai daya fikiran positif yang tinggi. Barulah kita dapat buat sesuatu kerja dengan mudah dan ikhlas. So Change our mind and our attitude in order to be an excellent SN. Ok saya remind diri saya sendiri juga..=) 


                                                                                                                                By:
                                                                                                                                Fiqa_aFiq
    

Sunday, February 26, 2012

TC emmmm Seronoknye....=)



Assalamualaikum...


Hahaha...sory saya terlupa satu lagi pengalaman best saya dihujung minggu..=)


So hari Sabtu bersamaan dengan 25/02/2012 saya dan kawan baik saya serta dua lagi kawan saya (Abel,TrichomoNaz, PuPura), kami telah bersama-sama merealisasikan satu dari target kami untuk berjalan-jalan di Pantai Teluk Cempedak, Kuantan Pahang. Perjalanan kami bermula seawal jam 7.30 am, walaupun sepatutnya lebih awal sebab ada salah sorang dari kawan saya tu nak sangat tengok sunrise, tapi dia tertengok sunrise dari katil dia je ( padahal saya dah kejut tu,,hahaha). Selepas sarapan kami bertolak ke Teluk Cempedak dengan menaiki teksi. Pemandu teksi tu pun baik dan saya tanya Encik tersebut tentang tambang ke Air terjun Panching, dan dia telah tawarkan harga yang lebih murah daripada pemandu teksi yang saya tanya sebelum-sebelum ni. So may be next location is Air Terjun Panching (Apa kata kawan-kawan??). Anyway itupun kalau ada rezeki, sebab lepas ni kami pun dah nak masuk minggu praktikal dan minggu examination, takut xde masa untuk lakukan aktiviti bersama-sama. 




Berbalik cerita di Teluk Cempedak aka TC, sampai-sampai je kami di sana, dah nampak dah satu lagi kumpulan (kawan kami juga) sedang seronok bermandi-manda di pantai. Kami hanya melambai xjoin mndi pun sebab target cuma nak jalan-jalan and take a lot of pictures. So apalagi sampai je terus cari port terbaik n start 'Klik! sne' 'Klik sini' and 'Klik!klik!klik!'





Eh2 jgn tinggalkan saya, saya nak juga..
Tengoklah kami berjaya mendaki batu-batu ni..hehhe



Seronoknya,,'cheese'...

Wei Jom tulis nama atas batu eh silap-silap atas pasir..


Well inilah hasil kerja mereka..

Giliran kami pula tulis nama..
Ini pula hasilnya..




Kami berempat sangat seronok..=)
Ayu + Comel..heheheh









So..setelah penat kami tunggu dari pagi sehingga tengahari semata-mata nak makan nasi kukus kat TC ni akhirnya dapat juga kami makan, sedap juga. Apa yang penting kenyang..hehehe 




Sedap betul nasi kukus ni.."dik tambah satu lagi"
Ish tengah layan makan ni,,,cepat2 amek gambarnya..hehehe

So exited!! =)


So mungkin lepas nie,,kami akan bergerak ke lokasi seterusnya, jadi nantikan kedatangan kami..heheheh






By :   Fiqa_aFiq
^_^
--<@

KOIR OH KOIR....TETAP TERBAIK!!

Assalamualaikum....

To all my readers...

Well minggu yg lalu ni..bnyak betul event yang saya ikut, antaranya Majlis perpisahan pengajar di kolej saya. Kebetulan kumpulan saya (JP 1/11) dikehendaki mengurusakan majlis tersebut. Saya pula terlibat dalam persembahan untuk majlis perpisahan tersebut and automatik saya perlu menguruskan kumpulan persebahan tersebut ( walaupun xdilantik pun, niat saya nak tolong). So untuk tidak memeningkan kepala saya mencadangkan untuk lakukan pesembahan koir memandangkan masa yang ada tidak banyak dan kami perlu berlatih setiap malam hanya untuk persembahan itu. Penat memang penat, sampaikan saya ni balik bilik sekadar untuk tidur je, almaklum kurang masa rehat. (huhuhu) Sampaikan selepas waktu kelas pun ada latihan. (Tak sempat tukar uniform)


Ok kawan-kawan, lagu nie macam nie,,( Hora...Ha..ashimoto wo mi..ha..lalalalala)


Focus betul ...ingat tau lirik lagunya kawan-kawan..=)


Ha...ha..ha...ha....lala...(Ha macam tu note lagunya...)


So...macamtu la,,sesi latihan yang penuh komitmen,,walaupun kadang-kadang ada juga yang xikut arahan, tapi xpela saya pun faham bukan senang nak handle banyak kepala nie.. Apapun Tahniah untuk semua ahli koir (Suara Kami)  di atas kejayaan dalam persembahan dan kepada semua ahli kumpulan (JP 1/11) yang telah berjaya menjayakan majlis persaraan tersebut.

Friday, February 17, 2012

Kawan makan kawan! Dimana Sahabat kita sekarang??

Assalamualaikum...

Buat semua yang sudi baca...

Nak cari kawan memang senangkan,lagi-lagi yang sekepala dengan kita, yang kalau time kita nak enjoy tu ada saje. Tapi kalau nak cari sahabat mak ai susah,yang kalau kita menangis dia pun sama menangis dengan kita. Zaman sekarang kalau ada pun mungkin xramai, yang ramai tinggalkan kawan bila kawan tu susah atau tikam belakang kawan (KAWAN MAKAN KAWAN) adalah, event kalau ada sejuta kawan pun belum tentu salah seorang dari semua tu adalah SAHABAT.

Saya ada satu kisah, berlaku pada orang terdekat saya sendiri. Sebenarnya dia (Si A) sangat baik, rajin, tapi hanya disebabkan terpengaruh dengan (Si B) dia berubah. Mungkin masa tu dia terikut-ikut dengan jiwa remaja dia. Sikap memberontak dia terlalu kuat. Walaupun parents dia kata xboleh keluar, tiba-tiba ZUUP!! hilang dah, xde dah kat rumah. Tapi takdir Tuhan menentukan segalanya, something had happened.Si A rasa menyesal dengan perbuatan dia, banyak sangat salah dia pada parents dia, pada kakak dia, hem pada seluruh keluarga dia lah. Family Si A ni xpernah jauhkan diri daripada Si A, banyak sokongan moral diberi supaya dia kembali pulih seperti sediakala. Si B pulak, teruk kena marah dengan parents Si A. Sejak hari tu Si B xdibenarkan jumpa Si A langsung. Well kisah Si B dah xpenting langsung dalam hidup Si A dan keluarganya. Tapi akibat daripada kejadian itu, keluarga Si A ini terpaksa berdepan dengan orang ramai yang xfaham masalah sebenar, keluarga si B pula tabur fitnah supaya keluarga si A ni malu, tapi Allah Maha Kuasa dan Maha Adil. Si A dah pun dapat balasannya, jadi xperlulah orang sekelilingnya 
menghukum lagi kan?? 




Kemudian setelah setahun perkara tu berlaku, Si A kembali hidup normal, semakin ceria, dan semakin memahami erti hidup. Dia pun sudah kembali aktif. Baru-baru ni Si A ada mengikuti satu kem untuk pelajar-pelajar lepasan SPM. Si A sangat sukakan aktiviti lasak. Masa di kem itulah Si A kembali bertemu dengan kawan-kawan lama yang satu sekolah dan ada yang satu kampung dengannya. Disebalik kecerian bertemu dengan kawan-kawan lama ni, ada juga kawan-kawan yang pura-pura baik di depan tapi akhirnya menikam belakang kawan sendiri.Si C&D ni dua insan yang sanggup talam dua muka, dan tikam kawan sendiri.  Si C&D telah menghebohkan tentang peristiwa yang berlaku pada Si A sekian dulu. Si A yang asalnya ingin melupakan semua kisah itu kembali sedih akibatkan dua insan yang menggelarkan diri mereka itu kawan dan kawan-kawan dalam kem pula mula memandang serong pada Si A. Hem sekarang kita sendiri dapat lihat betapa mudahnya orang yang dinamakan kawan ni mengkhianati kawan sendiri. Alhamdulillah setelah diberi nasihat dan sokongan Si A dapat harungi dugaannya dengan tenang. 




Kawan ini umpama cermin diri kita, sepatutnya kawan yang baik akan bantu kita untuk menjadi lebih baik. Kita tidak akan dapat melihat kesilapan diri kita sendiri tanpa bantuan seorang kawan. Kawan juga tempat kita untuk berkongsi suka dan duka, berkongsi susah dan senang,berkongsi kejayaan atau kegagalan, berkongsi rezeki, berkongsi tekanan, berkongsi ketawa, bekongsi segala yang mampu dikongsikan. Dan dari situ kita akan bertemu dengan sahabat yang sejati, yang tidak pernah meninggalkan diri kita ketika kita sakit, yang sanggup berlapar hanya untuk melihat sahabatnya makan, yang sanggup berkorban masa depan sendiri demi masa depan sahabatnya, yang sanggup menangis di hening malam untuk mendoakan agar sahabatnya cepat sembuh dan kembali ceria. Itulah sahabat sejati, terlalu indah untuk kita gambarkan erti sahabat sejati. Penuh rasa kasih sayang kerana Allah S.W.T, rasa pengorbanan dan kesetiaan, kejujuran dalam persahabatan, saling menjaga dan berbagi itulah SAHABAT.

Saya juga ada sahabat, yang sehingga kini saya masih lagi berhubung dengannya, walaupun kami jauh terpisah, namun saya sentiasa mendoakan agar kami dapat mencapai impian dan cita-cita kami,semoga Allah sentiasa melindungi dan memberkati hubungan persahabatan kami serta anda semua.

SAHABAT

Kulayarkan kerinduan dilautan memori,
Mengimbau kenangan indah yang menyentuh emosi,
Masih sega diingatan saat mesra berputik,
Hadirmu bawa sinaran cahaya inspirasi,
Sahabat kau sesungguhnya,
Temanku dikala suka dan lara.

Tika ku buntu diselubungi sendu,
Kau tiupkan ketabahan untukku ukir senyuman,
Bagaikan mendung hilang diterbit fajar,
Kau pergi jauh mengejar cita menggapai redha yang Esa.

Duhai sahabat dengarkanlah bicara hatiku ini,
Meskipun jarak memisahkan namun tiada noktah kasih,
Biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yang terjalin,
Teruskanlah perjuangan hingga ketitisan darah terakhir.

Sahabat kau sesungguhnya,
Temanku dikala suka dan lara.

Tika ku buntu diselubungi sendu,
Kau tiupkan ketabahan untukku ukir senyuman,
Bagaikan mendung hilang diterbit fajar,
Kau pergi jauh mengejar cita menggapai redha yang Esa.

Duhai sahabat dengarkanlah bicara hatiku ini,
Meskipun jarak memisahkan namun tiada noktah kasih,
Biarlah waktu menentukan nilai ukhwah yang terjalin,
Teruskanlah perjuangan hingga ketitisan darah terakhir.

Dan aku masih disini terus mendaki puncak tertinggi hidupku,
Dan aku terus menanti saat yang manis akan berulang kembali..
SAHABAT......



Wednesday, February 15, 2012

Kebersihan, Penting atau Tidak??

Assalamualaikum..

Kepada semua yang sudi nak baca blog ni..hehehe

Hari ini,saya ada satu cerita yang saya rasa saya nak berkongsi la. Hem..baru-baru ni ada sesuatu yang berlaku dalam kolej saya. Sejujurnya saya sendiri tidak pasti apakah benar atau tidak cerita ini ( Sebab saya belum pernah alaminya). Tetapi apa yang saya pasti, memang benar ada kehidupan atau makhluk lain yang hidup disekeliling kita, yang kita tidak nampak dengan mata kasar. Tetapi saya masih lagi pegang kata-kata orang yang lebih tua dari saya, "Kita tak kacau dia, dia xkan kacau kita". Sejauh mana kebenaran kata-kata itu bergantung kepada orang yang mempercayainya.



Ok, cerita ini saya dapat dari kawan sekelas saya. Perkara ni terjadi beberapa hari yang lepas. Ada salah seorang pelajar kolej saya (pelajar A) yang mengaku berjumpa dengan "......". Kisahnya begini, pelajar A itu sedang mengambil pakaian di ampaian yang berhampiran dengan bilik air. Tiba-tiba ada seorang pelajar lain menegurnya (Pelajar B). Pelajar B itu berpakaian uniform,berkain batik, dan memegang teko (betul atau tidak wallahualam). Pelajar B itu bertanya kepada pelajar A, "Adik akak cari bilik akak. Adik tahu tak dekat mana?" Kemudian pelajar A bertanya semula, "Bilik akak no.berapa?". "Bilik akak no 688 tapi akak jumpa bilik 611 je."........

Untuk pengetahuan semua,nombor bilik terakhir di kolej saya adalah 628. Jadi dimana bilik 688?? Itulah kisah yang saya dengar bukan dari satu mulut tapi dari banyak mulut. Jadi sejujur-jujurnya saya tidak pasti cerita ini benar atau tidak. Hanya orang yang pernah mengalaminya sahaja yang tahu.Disebabkan kisah yang berlaku ini, malam ni (baru je tadi) semua pelajar kolej kami dikehendaki membaca yasin di dalam bilik masing-masing. Alhamdulillah, saya rasa semuanya berjalan dengan baik. 



Cuma, apa yang saya ingin katakan disini, untuk mencegah diri kita daripada diganggu oleh syaitan dan iblis kita mestilah menjaga hubungan kita dengan Allah. Menjaga solat, mengaji, melakukan perkara yang baik dan benar termasuklah menjaga kebersihan diri dan persekitaran kita. Apa yang saya lihat di kolej saya ni semua dah cantik, bilik tv cantik, asrama cantik semuanya cantik lah. Tetapi yang kurangnya ialah kebersihan. Saya rasa semua maklum tentang perkara ni, tempat yang kotor adalah tempat yang disukai syaitan dan iblis. Oleh itu, jagaan kebersihan ini mesti diutamakan untuk mengelakkan diri kita jauh dari sebarang gangguan dan secara tidak langsung, akan memberi kita semua keselesaan semasa berada di kolej. Sebagai wanita, kita adalah kaum yang dipandang baik dan sopan oleh kaum adam. Oleh itu, sentiasa lah ingat mengingati antara satu sama lain supaya kita menjaga kebersihan diri. Janganlah buang tuala wanita tu bersepah-sepah (maaf jika sensitif). Bagi saya, saya malu bila orang mengatakan yang wanita sekarang pengotor (bukan semua sesetengah jer) yang tidak bertanggungjawab. Seharusnya kita menjadi contoh yang baik kerana kita semua mempunyai keluarga dan bakal mempunyai keluarga sendiri, macam mana kita nak didik anak-anak sedangkan diri kita sendiri tidak betul lagi. So, mulakan dari sekarang. Berubahlah ke arah kebaikan supaya kita semua mendapat manfaatnya. 

Ha lagi satu, mengaji ini bukan hanya ketika kita rasa diganggu baru kita mengaji, TETAPI kita sepatutnya mengamalkan bacaan al-Quran supaya kita sentiasa dilindungi Allah S.W.T. Amalan mengaji ini kita boleh amalkan setiap hari contohnya selepas waktu solat fardu atau kalau dah malas sangat mulakan dengan seminggu sekali kemudian naik sikit-sikit 2 hari sekali dan seterusnya. Mengaji ini adalah cara untuk kita sentiasa mendekatkan diri kita kepada Allah S.W.T dan orang yang sentiasa dekat dengan Allah akan mendapat ketenangan jiwa, InsyaAllah (salah satu cara untuk kurangkan stess juga). Banyak fadhilat yang kita akan dapat apabila sentiasa mengamalkan bacaan Al-Quran termasuk dilindungi daripada gangguan syaitan.

Oleh itu kepada kawan-kawan dan termasuk diri saya sendiri, rajin-rajin lah membaca Al-Quran dan jagalah kebersihan diri supaya kita semua jauh daripada gangguan syaitan dan iblis. Amalan yang baik akan dibalas dengan perkara yang baik dan amalan yang jahat akan dibalas jahat. Mudah-mudahan kita semua sentiasa dibawah perlindungan dan rahmat dari Nya. InsyaAllah..


Sunday, February 12, 2012

Macam-Macam Ragam.

Assalamualaikum...


Well.. After a year I remember to upload my blog. hahaha,, Bila dah setahun makin banyaklah cerita or kenangan yang tercipta. Kalau nak taip semua alamatnya sampai besok tak siap update. OK lah start dengan tahun lepas.


Apa paling saya ingat ialah cuti semester bulan 12. Ha, waktu tu saya dan kawan baik saya terpaksa mengorbankan 1 minggu cuti sem untuk menjadi wakil kolej dalam pertandingan karaoke sempena Majlis Konvokesyen Kementerian Kesihatan Malaysia. Well, memang satu majlis yang besar dan majlis konvo pertama yang menggabungkan semua negeri di Semenanjung Malaysia. Tempat berlangsung pun satu tempat yang hebat bagi saya, yela kolej baru la katakan. Namanya Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Ulu Kinta, Perak. Memang tempat yang cantik. Biliknya mewah, satu bilik 2 orang dan 2 bilik satu tandas. Alamari pun besar, macam hotel pun ada. Sangat mewah. Tapi satu je yang xbest. Kolej besar + tinggi tapi xde lif. Cuba bayangkan, kolej 8 tingkat dan kitorang yang baru sampai dengan beg2 yang besar terpaksa naik tangga ke tingkat 8.Kolej kitorg yang 5 tggkat pun ad lif tau. Memang sape yang ad asthma boleh pengsan sampai bila atas.Huh! nasib baik bilik saya dan kawan baik saya betul2 depan tangga, lau tidak pengsan jugak kitorg. But I felt very niced when saw the room.


Ha selama seminggu kat sana macam-macam benda jadi. Mula-mula, kitorg ingat kitorg kena focus untuk pertandinagn yang kitorg masuk je macam karaoke, tarian, dikir barat dan game2 lain. Rupa-rupanya kena jadi penyambut tetamu pula.So kitorg ni cuma student kenalah ikut arahan kan. Tapi yang jadi masalah kitorg dah ikut arahan, penat layan kerenah ibu bapa, graduan dan staff kat sane,bolah pulak ad staff yang kata kitorg xbuat kerja dan marah-marah kitorg xtentu pasal.Dah la nama saya dan kwn baik saya xde dalam senarai nama student. Pelik bin ajaib, seolah-olah saya ni xpergi pun wakil kolej. Hem sakit betul hati ni. Lepas tu saya dan kawan saya wakil karaoke duet, nama kitorang pun tak di daftar untuk pertandingan tu. Sedih betul kitorg, datang jauh-jauh, korbankan cuti tapi nama xdidaftar. Saya pun xpuas hati la, terus rujuk pada pengurus bahagian pertandingan, dan En F ni pun cakap, " xpela bagila nama korg, tapi korg last2 la k. Bnyak lagi persembahan dan pertandingan." Saya pun setuju la, nak buat macam mana, memang pengurusan xsistemetik langsung. Tension jugak kitorg kat sane. Hem pastu kitorg pnye persembahan xdapat buat malam tu juga sebab bekalan elektrik terputus tiba-tiba. So terpaksa stop. Lepas tu pihak pengurusan cakap ditunda malam lusa. Alhamdulillah la, kitorg dapat menjuarai pertandingn tu, Puas hati jugak dengan hadiah dan pihak kolej bekalkan sijil. Tapi dalam masa yang sama kitorg turut bersimpati dengan pasukan dikir barat yang dah bertungkus- lumus berlatih untuk pertandingan yang tiba-tiba disaat akhir dikira satu persembahan sahaja. Penat lelah diorg umpama sia-sia hanya kerana kecuaian pihak pengurusan yang tidak maklumkan pada pihak kolej tentang pembatalan pertandingan dikir barat tu.Hal ni semualah yang buatkan kitorg serik untuk jadi wakil kolej lagi. Umpama pengorbanan yang tidak dihargai.


Hem, so semalam, baru je berakhir pertandingn Nasyid dan koir peringkat kolej. Group saya mewakili pertandingan koir dan nama pasukan kami ialah "SUARA KAMI".Saya serta kawan baik saya menjadi ketua untuk latihan koir tu. Tapi sayangnya keputusannya tidak diumumkan semalam,katanya nak diumumkan masa perhimpunan. Lepas tu puan kata pasukan yang menang akan mewakili kolej ke pertndingan yang untuk majlis konvo lagi. Apalagi kitorang dah pk awal2 kalau menang kitorg xnk masuk, serik sangat la,,,


Sekarang, tangah tunggu untuk pertandingan bola tampar, saya xpernah wakil, if terpilih saya nak, dan saya harap xjadi macam majlis konvo yang lepas.


Now, kena start study k, sebab kemungkinan besok ada test, dan malam sok ada english test pulak, bnyak betul tets..Sabo jela,,


Anyway, Good luck k kawan2..=) Semoga kejayaan mengiri kita semua ye..=)